Rå og poetisk virkelighet

På Perspektivet Museum i Tromsø tilbyr de krig og råskap på veggene frem til utgangen av januar neste år.
Det er en spennende miks Perspektivet Museum i Tromsø tilbyr ut året og vel så det. Krig og råskap går som en rød tråd gjennom de ulike utstillingene og bildespillene, men også råskapens estetikk. Dermed stilles spørsmålet: Kan bildenes estetiske kraft og skjønnhet gjøre at vi bagatelliserer den rå virkeligheten?

Kvinner i Tsjetsjenia
Den franske foto og film-reporteren Françoise Spiekermeier reiste til Tsjetsjenia som reporter for magasinet Paris Match i 1999, forkledd som en innfødt kvinne for å skjule sin identitet som utenlandsk journalist.

Hun returnerte til Paris med nærbilder av tsjetsjenske kvinner som kjempet med alle midler for å kunne overleve under de russiske anti-terroroperasjonene. Noen grep til våpen, mens andre involverte seg i kvinnenettverkets mikroøkonomiske liv. Mer ytterliggående kvinner tok fienden med seg i døden som kamikaze, eller selvmordsbombere.

”Det de alle har til felles” sier Françoise, ”er en stolthet og en vilje til å forbli vakker i møtet med sin ulykke”.

Resultatet ble fotoutstillingen Chechen Women med filmen Tamara’s Eyes.

Talibans ansikter
I desember 2001 kom Magnumfotografen Thomas Dworzak til Kandahar, det tidligere hjertet av Taliban. Rett overfor hotellet ble portrettstudioer gjenåpnet, etter at de var blitt stengt av Taliban-lederen Mullah Omar. De hadde likevel hatt en innskrenket arbeidstillatelse etter at det gikk opp for Taliban at det var behov for fotografier som identifikasjon.

Da medlemmene av Taliban kom for å hente bildene til sine personlige identifikasjonspapirer, poserte de også for mer flatterende portrettbilder. Disse ble tatt i all hemmelighet på bakrommet. Talibans medlemmer kom imidlertid aldri tilbake for å hente portrettene, da de måtte flykte fra en fremrykkende opposisjon.

Studiofotografene solgte gladelig bildene til Thomas. Magnum Photos satte sammen noen av bildene til et bildespill.

I Jenins ruiner
Den 3. april 2002 ble den palestinske flyktningleiren i Jenin, der 14.000 palestinere hadde sine hjem, utsatt for et angrep fra det israelske forsvaret. Minst 52 palestinere ble drept og mer enn en fjerdedel av befolkningen i flyktningleiren mistet sine hjem.

Fotografen Larry Towell var til stede og fotograferte i Jenins ruiner. Han skaper en abstraksjon i sin poetiske bildeserie i svart/hvitt - Train of Thought - av sønderknuste palestinske hjem i Jenin i 2002, ved å legge til en stemme fra dødsriket

Dette bildespillet fra Magnum Photos er på mange måter solid bakgrunns-dokumentasjon for en – i tid – mer nærliggende og tilsvarende operasjon, som denne gang nokså effektivt ble forsøkt skjult for media av Israel. To norske leger klarte imidlertid å formidle noe av det som skjedde på Gazastripen i januar 2009. Den gang via bildetelefon og på direkten til en hel verden. I september 2009 kom de to med ei bok som kritikere allerede har kalt ”årets bok”.

Å dekke en konflikt
”Hvert av disse bildene forteller en historie om smerte, sorg, frykt og død”, innleder den rutinerte BBC-reporteren Robin Lustig om Magnum Groups bildespill-presentasjon av til dels kjente motiver fra konfliktområder rundt i verden i de siste 60 år.

”Men mange av dem handler også om håp, styrke og mot”, føyer han raskt til. De viser hva mennesket er i stand til, både på godt og vondt; de lærer oss noe om hvem vi er. For journalistikkens fremste mål, ifølge Lustig, er å få oss til å tenke over den verden vi lever i og ta inn over oss at konflikter handler om individer.

Mange av disse Magnum-bildene reflekterer krig og konfrontasjoner vi aldri må glemme. Samtidig ligger det en fare for å blindes av bildenes forførende estetikk. Hvordan kan for eksempel Steve McCurrys bilde av de skjelett-lignende restene av The World Trade Centre etter 9/11 være vakkert, når det representerer så mye død og lidelse?

Robin Lustig, er programleder for BBC. Han har vært kurator denne presentasjonen av fotografier fra Magnum-arkivet.

______________________________________

Linker til bildespillene:
http://inmotion.magnumphotos.com/essay/taliban-2009
http://inmotion.magnumphotos.com/essay/train-thought
http://inmotion.magnumphotos.com/essay/conflict

Linker til Françoise Spiekermeier:
http://www.spiekermeier.odexpo.com/


© Françoise Spiekermeier - Caucasus 1999
Caucasus 1999
© Françoise Spiekermeier
© Collection T. Dworzak/Magnum Photos - Kandahar, Afganistan, 2002.
Kandahar, Afganistan, 2002.
© Collection T. Dworzak/Magnum Photos
© Steve McCurry/Magnum Photos - Al Ahmadi Oil Fields, Kuwait, 1991
Al Ahmadi Oil Fields, Kuwait, 1991
© Steve McCurry/Magnum Photos
Françoise Spiekermeier - Grozny 2003
Grozny 2003
Françoise Spiekermeier
Françoise Spiekermeier - Grozny 1999
Grozny 1999
Françoise Spiekermeier
Françoise Spiekermeier - Grozny 2003
Grozny 2003
Françoise Spiekermeier

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu