Utstillingsinfo
- Periode11.07.08 - 13.10.08
- StedNational Gallery of Canada, Ottawa, Canada
Fotografer som Edward Burtynsky, John Ganis, Peter Goin, Emmet Gowin, David T. Hanson, Jonathan Long og David Maisel viser gjennom sine respektive tolkninger hvilken enorm økologisk forandring verden er inne i og hva mangelen på bærekraftig utvikling har forårsaket.
Valgte miljøet
Claude Baillargeon er professor i kunsthistorie ved Oakland University i Michigan og har alltid vært interessert i hvordan menneskelig aktivitet påvirker miljøet.
-Ideen til denne utstillingen begynte som et initiativ i avdelingen for kunsthistorie hvor jeg arbeider. Hvert år velger departementet et tema for på den måten å finne frem til nye kurser og potensielle forelesninger. Dette året falt valget på miljøvern.
-Ettersom jeg jobber med bilder til daglig så jeg at ideen om å arrangere en fotografiutstilling rundt temaet miljø hadde stort potensiale, sier Claude Baillargeon til foto.no.
Tre temaer
Utstillingen er delt opp i tre deler, hver med fokus på forskjellige aspekter relatert til miljøet.
-Ideen om å dele opp utstillingen etter forskjellige temaer kom som en respons til de bildene jeg vurderte for utstillingen. Etter å ha sett gjennom flere arbeider, så jeg straks at fotografene valgte å tolke miljø i tråd med hvilke spor det setter i landskapet, hvordan jordas ressurser blir brukt og de stedene i verden som har vært utsatt for en miljøkatastrofe, forklarer Claude Baillargeon.
Ødelagte landskap
Arbeidene til fotografen David T. Hanson i serien Wasteland Series retter søkelyset mot de giftigste og mest forurensede stedene i USA. Hansons arbeider er en pekefinger mot tungindustrien og hvordan dets manglende miljøhensyn har ødelagt landskapet.
Fotografene Emmet Gowin og David Maisel har fotografert fra lufta for å vise ødelagte landskap. Bildene deres understreker den paradoksale sammenhengen mellom miljøødeleggelser og skjønnhet.
Tsjernobyl
Når kjernekraftreaktoren i Tsjernobyl eksploderte i 1986, førte det til en økologisk katastrofe av enorme dimensjoner. I 1996 dro fotografen David McMillan til Tsjernobyl for å fotografere hvordan stedet så ut ti år senere. Etter det har han vendt tilbake til Tsjernobyl flere ganger.
Bildene til McMillan er et klassisk eksempel på hvordan et samfunn kan bli forvandlet til et landskap så forurenset at det aldri vil bli beboelig igjen.
-Jeg er veldig imponert over arbeidene til David. Han har forpliktet seg til å dokumentere konsekvensene av Tsjernobylulykken over en lengre tidsperiode. Bildene hans er svært virkningsfulle, sier Baillargeon.
Vil vekke debatt
Baillargeon forklarer at disse bildene på ingen måte er en komplett oversikt over verdens miljøproblemer. Like fullt så viser fotografiene et skremmende bilde av hvilke økologiske utfordringer menneskeheten står ovenfor.
-Ved å stille ut disse bildene håper vi å minne verden om hva vi som mennesker har gjort med denne planeten. Forhåpentligvis kan de bidra til å åpne øynene på noen, avslutter Baillargeon
Utstillingen varer frem til 13.oktober.
_____________________________
Mer informasjon:
www.gallery.ca
Alaska Pipeline, North of Valdez, Alaska 2001
John Ganis
Fra serien Consuming the American Landscape, 1984–2003
Bao Steel # 8, Shanghai, China 2005
Edward Burtynsky
Fra serien China, 2002–05
Aeration Pond, Toxic Water Treatment Facility, Pine Bluff, Arkansas 1989
Emmet Gowin
Fra serien Changing the Earth, 1986–96
Sedan Crater, Area 10, Northern End of Yucca Flat Looking South, Nevada Test Site 1996
Emmet Gowin
Fra serien Changing the Earth, 1986–96
Portrait of Lenin, Pripyat School, Ukraine 1997
David McMillan
Fra serien The Chernobyl Exclusion Zone, 1994–
Roof Sign in Basketball Court, Pripyat, Ukraine 1998
David McMillan
Fra serien The Chernobyl Exclusion Zone, 1994–
Three Gorges Dam Project, Dam # 2, Yangtze River, China 2002
Edward Burtynsky
Bethlehem # 16, Lackawanna, New York 1988
John Pfahl
Fra serien Smoke, 1988–90