Tungvekter om huldra

500 nakne damer med Photoshop-påmontert huldrehale! Litt av et prosjekt: Det ble tre kilo bok i stort format.
Tittel: The Huldra photography book
Fotograf og forfatter: Aleksander L. Nordaas.
Språk: Engelsk
Omfang: 29,5 x 24,5 x 4 cm, 524 sider, 3 kg.
Forlag: www.aleksandernordaas.com
ISBN 978-82-690562-8-0

Det begynte i det små med et filmprosjekt for seks år siden, der amatørfotograf (unnskyld, men han poengterer dette selv) Alexander L. Nordås fra Helgeland i Nordland fylke, om lag midt i Norge, ønsket å komme i kontakt med noen kvinner som kunne delta i en fotoshoot i Evas drakt, som hulder, med digitalt påmontert hale.
Resultatet ble overstrømmende med hensyn på antall damer som gjerne ville være med. For å gjøre ei lang historie kort: Det endte med haugevis med nakne damer og med en murstein av ei fotobok.

500 damer uten klær
Hva skal man si om selve boka? Her er altså vel 500 sider med damer uten klær, i nesten alle aldre og i nesten alle mulig situasjoner: Tett på, langt unna, i skog, ved havet, i gamle industribygg, på sommeren og i snø på vinteren. Mest farge, noe sorthvitt. Fotografisk er dette rett på: ærlig og redelig, og med hensyn på halepåheng et godt stykke Photoshop-arbeid. Alt dette skal både fotograf og modeller ha kred for. Men jeg sitter og undres om fotografen kunne ha jobbet noe mer med det kunstneriske uttrykket, og at noen av bildene kunne tjent på litt bearbeiding og så heller akseptert at boka ble noe mindre i volum. Men det skal noe til å yte på topp gjennom hele denne bunken av bilder. Hvis noe skal være virkelig bra, må nødvendigvis noe annet bli litt mindre bra.

Påmontert hale
Det spektakulære i hele prosjektet er selvsagt halen. På en stor andel av bildene er damene (unnskyld: huldrene) påmontert hale som det høver seg for ekte huldrer. Det er jo dette som er den bærende ideen med boka.
Boka har et innledende kort kapittel om fenomenet hulder i sin alminnelighet og på Helgeland i særdeleshet. Sistnevnte på en snodig måte, der alle bildene er geografisk plassert på kart, slik at leseren gjerne må komme tilbake til dette landskapet.

Tekniske data
Til sist i boka er alle huldrene navngitt, og med øvrige «tekniske data», som at de 97 forskjellige huldrene i boka er i alder er fra 18-61 år og at fotografen har ettermontert 527 huldrehaler. Vi får også vite type kamera, objektiver, lysforhold, programvare, osv. Bildene er tatt i RAW-format, og kun RAW-justert. Ingen natur- eller kropper er retusjert. Unntaket er som nevnt montasje av haler. En liten detalj: Fotografen brukte en uke på å montere den første halen. Etter hvert som rutinen kom, ble tidsbruken en time eller to pr. hale!

Det er litt av hvert man kan la seg imponere av i et slikt prosjekt: Selvsagt både idéen, men også gjennomføringen. Med tre kilo bok i nevene, tenker man også på økonomi. Førsteopplaget er på 1000 eksemplarer. Det hjelper på at verken fotograf eller modeller har mottatt honorar. Prosjektet har fått støtte fra Nordland fylkeskommune, tre kommuner i området (spenstig gjort), et par bedrifter og private «investorer». Forhåpentligvis bidrar engelsk tekst til å gjøre boka internasjonalt salgbar.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu