Harald Henden får Fritt Ords Pris for 2024

Dette er første gang prisen går til en stillsfotograf.
Henden får prisen Harald Henden for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.


Harald Henden har vært et stort navn i fotoverden i mange tiår. Han har gått inn i konfliktsoner med fare for eget liv utallige ganger, og dokumentert hendelser som har formet nyhetsbildet og vårt syn på verden.

Det var med sorg vi mottok meldingen tidligere i år om at han har uhelbredelig kreft, og dessverre ikke lenge igjen. Det er derfor svært gledelig å se at Fritt ord når anerkjenner innsatsen hans ved å tildele ham Fritt Ords Pris 2024.04.12

Harald Henden sier til Foto.no at denne prisen henger veldig høyt, og at han ble overveldet av å få den. -Folk har fulgt mer med på arbeidet mitt enn jeg har vært klar over. Det er en veldig stor glede og oppmuntring, forteller han.

Jobben som fotograf i konfliktområder har blitt farligere med årene. -Vi så det først i Bosnia, sier Henden, der særlig serberne gikk etter pressen. I Ukraina har russerne bombet flere hoteller jeg har bodd på, og i Gaza blir pressen også et aktivt mål, fortsetter han. Likevel la Henden det som viste seg å bli hans siste reportasjereise nettopp til dette livsfarlige området. Det viser hvilket mot han har, og hva han er villig til å risikere for å få vist grusomhetene fra en slik konflikt til verden.

På spørsmål om han er redd når han går inn i slike konflikter svarer han at han nok alltid er det, men at det dreier seg om å kontrollere egne følelser, ikke få panikk eller handle irrasjonelt.
Mot er ikke å ikke være redd, men å gjøre det man må selv om man er det.

Den øke trusselen mot pressen i konfliktområder gjør denne prisutdelingen svært viktig, og fotografen er svært takknemlig for den annerkjennelsen yrket hans får med denne tildelingen.

Harald Henden har lært opp generasjoner av journalister i sikkerhet, og han er blitt et forbilde for den yngre generasjonen fotografer.

Les mer om denne prisen på Fritt ords hjemmesider.

 -
Harald Henden (bilde brukt med tillatelse)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind H.
Meget godt observert og fotografert, Harald. Vi får ønske oss fred i ditt minne. RIP!
3.7
Øyvind H.
Godt oppsummert Pål!
13.4
Pål M. S.
Velfortjent. Et bilde kan jo si mer enn tusen ord, noe Henden har bevist gang på gang.
12.4
Øyvind H.
Flott at Harald Henden, en kjent norsk fotograf får velfortjent oppmerksomhet og blir hedret, for sine bidrag med å opplyse oss andre. Han har i mange år, med livet som innsats bidratt til å bedre vår forståelse om alt det grusomme, som har skjedd og skjer der ute i denne verden. Som kjent kan et fotografi si mer enn tusen ord og dette var en meget vel fortjent heder! Med hilsen fra Øyvind Hasseleng
12.4
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu