Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Årets Sommerutstilling på SAGA: ANNA CLARÈN

I år er 13´de året vi inviterer til sommerutstilling på SAGA og sprer fotoglede fra Inderøy.
Årets hovedutstiller er en av Sveriges mest kjente fotografer:
- Anna Clarén.

Clarén regnes som en av de mest innflytelsesrike samtidsfotografene i Sverige, og mottok Årets Bilds hederspris i 2022. Ho har hatt separate stillinger ved blant annet Dunkers i Helsingborg, Malmö Museer og ved Fotografiska i Stockholm. Anna åpnet sin retrospektiv utstilling Need to be Needed ved Värmlands Museum i Karlstad høsten 2023.

Utstillingen på SAGA vil være Clarén’s første galleri-utstilling i Norge.

I tillegg til hovedutstillingen viser vi i Debutant Galleriet Mentor Utstillingen for NORDphotography’s Mentor Program 2023.

Utstillingen viser 8 ulike prosjekter signert følgende fotografer:
- Melissa Hegge
- Elin Martinsen
- Bente Nordhagen
- Trond Jonassen
- Ellen Haug
- Kjersti Holst
- Liv bjørvik
- Gry Cecilie Spro

HOVEDGALLERIET:
Vi vil vise Claréns prosjekt ‘Close to Home’.

‘I bildserien Close to home (2013) återvänder Clarén till sin dagboks dokumentation av den egna vardagen. I privata bilder skildrar Clarén det som nu står henne närmast: familjen, barnen och vännerna. Fotografierna blir ett försök att frysa och bevara de lyckliga ögonblicken. Det blir till en bevisföring av det liv som levs i rädslan om att allt kan gå förlorat. Vi fotograferar alla till våra fotoalbum; familjebilder som får en central betydelse i våra liv. Vi ramar in och hänger upp familjeporträtten på väggen. Bilderna blir som ett bevis på kärlek, vänner och familj och är en del av skapandet av den egna identiteten’. - Maria Patomella, Utställningsansvarig at Kulturhuset Stadsteatern.

Utstillingen handler følgelig om identitet, og om hvordan livets viktigste ingredienser, som familie, venner, kjærlighet, der vi bor, naturen rundt oss er med på å former oss til den vi er, i kombinasjon med de utfordringer vi møter på vår vei.

Fotografen vil være tilstede på åpningen av utstillingen, og vi planlegger mini workshop med Clarén den 17 juni, som vil være åpen for lokale fotografer og vanlig publikum. Mer informasjon on mini-workshop finnes på SAGA sin nettside.

OM ANNA CLARÈN
Anna Clarén (1972) er en fotograf og kunstner som arbeider i en subjektiv dokumentartradisjon. Hun henter motivene sine fra nærmeste; familien, vennene og livet som finnes i hverdagen. Fotografiene er ofte vakre, men inneholder samtidig noe sårbart og urovekkende.

Clarén debuterte i 2006 med boken og utstillingen Holding, som samme år vant prisen for beste fotobok i Sverige. Etter det laget hun flere større fotoserier som ble til bøker og utstillinger. Holding (Journal 2006), Puppy Love (Journal, 2009), Close to home (Max Ström, 2013), When everything endret (Max Ström 2018) og Need to be needed (Max Ström 2023).

Anna regnes som en av de mest innflytelsesrike samtidsfotografene i Sverige, og har hatt separate stillinger ved blant annet Dunkers i Helsingborg, Malmö Museer og ved Fotografiska i Stockholm. Claréns bilder er representert i en rekke institusjoner, deriblant Statens Konstråd og Moderna Museet i Stockholm. Anna Clarén er en av hovedlærerne ved Nordens fotoskole, Biskops Arnö, hvor hun har vært med på å lære opp en ny generasjon fotografer og fotojournalister.

DEBUTANTGALLERIET
I debutantgalleriet vises årets Mentor Utstilling.

Fotografene som deltar på denne utstillingen har vært med på NORDphotogrpahy’s Mentor Program i Oslo hvor SAGA’s grunder Elisabeth Aanes er mentor. Mentor Programmet strekker seg over 1 år, med månedlige møter på Cyan Studio i Oslo. Hver fotograf utvikler et personlig prosjekt og i årets utstilling favner dette tema som meditativt landskap, sorgprosess, poesi, en datters portrett av sin far i slutten av hans liv, kvensk kulturarv, naturens fargespill, portretter og konsertfotografi. Denne gruppen består av erfarne fotografer så vell som amatører.

Fotografene i Mentor Utstillingen er:
- Melissa Hegge
- Elin Martinsen
- Bente Nordhagen
- Trond Jonassen
- Ellen Haug
- Kjersti Holst
- Liv bjørvik
- Gry Cecilie Spro

Velkommen til unike foto opplevelser på SAGA

MVH
Elisabeth N Aanes
SAGA
Anna Clarén - Close to Home
Close to Home
Anna Clarén
Anna Clarén - Close to Home
Close to Home
Anna Clarén
Anna Clarén - Close to Home
Close to Home
Anna Clarén

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu