Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Russerevy

Jørn Tomter gav ut bok om norsk russ i England for to år siden. Nå tar han med seg bildene hjem, i sin første separatutstilling på norsk jord.
- Jeg har lenge tenkt på at jeg ville stille ut bildene. Se hvordan de ser ut i stort format. Men jeg har ikke hatt anledning før nå, forteller fotografen når foto.no besøker han i Berlin.

I ti år har Jørn Tomter arbeidet som profesjonell fotograf, først med base i London før han flyttet til Berlin for snaut to år siden. Han leverer bilder til Getty Images og Corbis, og magasiner som D2 og Carl’s Cars.

Men mest blest har han nok fått for å ha dokumentert russefeiringa. Bildene ble samlet mellom permer og gitt ut i England for to år siden. ”The Norwegian Way” viste festen, på godt og vondt, og fikk oppmerksomhet i både norske og internasjonale medier da.

Det er bilder fra dette prosjektet han skal vise i Norge i mai, først i et ”voerspiel” med et utvalg av bildene på Cyan Studio i Oslo, før 50 bilder fra prosjektet vil bli å se i Galleri Jessheim i mai.

- Det er like mye et portrett av ungdom og en overgangsrite. Den viser norsk ungdom og hvor mye penger de har, friheten de har og hvordan man leker seg i det norske landskapet, utdyper fotografen som fulgte russen i fem år.

Kontrast

Vi er i Tomters Kreuzberg-leilighet, og på arbeidsbordet ligger tre måneder gamle Odin og følger med når pappa jobber. Nå inspiseres meterlange sort-hvitt utskrifter som akkurat har kommet fra trykkeriet.

- Disse skal monteres som bakgrunn på veggen bak bildene. Jeg ønsker en kontrast mellom en mørk bakgrunn printet på billig papir og de fargerike portrettene som er trykket i svært høy kvalitet. Mye av russefeiringa foregår jo om natten i mørket. Når man står nært inntil veggen ser man ikke hva bakgrunnen forestiller, men på avstand kommer motivene frem, forteller fotografen som vil skape en totalopplevelse på Galleri Jessheim.

Han har tidligere vist bildene sine i gallerier som Victoria & Albert Museum samt Institute of Contemporary Arts (ICA) i London, men med sin første separatutstilling i Norge ville han hjem til røttene.

- Jeg er jo fra Ullensaker, og gikk på videregående på Jessheim. Siden det er min første utstilling i Norge føltes det naturlig å starte der jeg kommer fra. Jeg kontaktet galleriet, og de var interessert. Og det er et veldig fint galleri med kjempestor plass man kan boltre seg på. Så den sjansen måtte jeg benytte meg av.

Portrettutfordring

Mens Tomter er i Norge vil han også jobbe videre med et prosjekt han startet i Berlin.

- Da jeg begynte med fotografi i sin tid startet jeg med å fotografere tilfeldige folk på gata. Jeg likte godt bildene jeg tok da, og når jeg flyttet fra London til Berlin fikk jeg lyst til å fortsette med det. Jeg gav meg selv en oppgave om å ta ett portrett om dagen, og dermed tvinge meg ut med kameraet også de dagene jeg ikke hadde noen oppdrag. Det viktigste kriteriet er at jeg ikke skal kjenne personen fra før, for å utfordre meg selv litt ekstra.

Bildene i serien ”One portrait a day” publiseres så påTomters blogg sammen med en liten tekst om møtet.

- Jeg må være en av de siste som startet med blogg, ler han.

Bedre enn bok

- Men det er et bra medium for å lett bli sett av mange. Det er nesten bedre enn å gi ut en bok som bare blir lest av noen få hundre. Nå har bloggen passert 25.000 treff, og jeg har til og med fått tilbud om en reklamejobb på grunn av prosjektet.

Jørn Tomter forteller at prosjektet også er inspirert av dokumentar- og portrettfotografen August Sander som dokumenterte alle lag av det tyske samfunnet på 20- og 30-tallet.

Og i mai vil bloggen oppdateres med portretter av folk fra Kløfta. Men han leker også med tanken å følge opp russeprosjektet med en omfattende dokumentar om hjemplassen.

- Kløfta er jo veldig kjent. Alle i Norge har hørt om stedet på en eller annen måte. Jeg vil gjerne fotografere forandringene som skjer nå etter at Kløfta er gått fra å være en landsby utenfor Oslo til å ha blitt en forstad til hovedstaden.

Men først er det altså Tomters portrett av norsk russefeiring som kan beskues både i Oslo og på Jessheim. Og før han åpner ”voerspielet” i hovedstaden skal bildene printes i London, hvor Tomter skal jobbe noen dager i mørkerommet med labmannen til Jürgen Teller, Elaine Constantine og Zed Nelson.

Tomters hjemmeside


Cyan Studio
Jens Bjelkes gate 13
www.cyanstudio.no
Åpningsfest fredag 30. April kl 19-23.
Galleriet er åpent
lørdag 1. mai 12-18
søndag 2. mai 12-18

Galleri Jessheim
Vernissage lørdag 8. mai kl 14. Utstillingen henger tom 23. mai
Galleriet er åpent
Mandag – onsdag 10-16
Torsdag 10-19
Fredag 10-16
Lørdag og søndag 13-16

Jørn Tomter -
Jørn Tomter
Thomas Olsen -
Thomas Olsen
Jørn Tomters sønn Odin (3 måneder) er aldri langt unna når pappa jobber. I mai tar fotografen med seg familien nordover for å åpne sin første separatutstilling i Norge.
Thomas Olsen -
Thomas Olsen
I mai viser Jørn Tomter sine russebilder i Galleri Jessheim. Men først skal bilder og bakgrunner ferdigstilles i Berlin og London.
Thomas Olsen -
Thomas Olsen
Fotograf Jørn Tomter har fotografert helt vanlige folk i Berlins gater de siste månedene og nå tar han med seg prosjektet ”One portrait a day” hjem til Kløfta.
Thomas Olsen -
Thomas Olsen
Jørn Tomter og sønnen Odin

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu