Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Duane Michals på Preus museum

Søndag 17. januar åpner Preus museum utstilling med over 200 fotografier av den legendariske amerikanske fotokunstneren Duane Michals (f. 1932).
Pressemelding:

”Når du ser på fotografiene mine ser du på tankene mine”. (Duane Michals)

Michals er en høyst original kunstner, som har brukt hele sitt virksomme liv til å undersøke og fortolke stillfotografiets natur. Istedenfor å beskrive ytre realiteter, har Michals vendt kameraet og fokuset innover – hvor han konfronterer og forsøker å beskrive de uhåndgripelige landskapene som representerer egne følelser, frykt, drømmer og begjær.

Michals er også kjent for sine fotoserier hvor han inkluderer håndskrevne filosofiske tekster. Også her utfordrer han det individuelle fotografiets sannhetsgehalt og hellige status, spesielt provoserende på 1960-tallet som var kraftig influert av fotojournalistikk og dens tilhørige estetikk. Og i tillegg, i de arbeidene hvor han inkorporerer tekster av varierende lengde, forkaster han overbevisningen om at et foto sier mer enn tusen ord – en ide høyt verdsatt av tradisjonelle fotografer i hans tidsepoke.

Michals havnet i konflikt med det trivielle og konvensjonelle rundt seg, men fortsatte uforstyrret å forfølge sin egen retning og kreativitet. Dette finner et ekko i den kritiske kvaliteten i en av hans nyere utstillinger (On contemporary Art, 2001): En serie som kommenterer arbeidene til høyt ansette kunstnere ved å parodiere bildene deres, og ved hjelp av satiriske tekster hvor den ”offisielle” stemmen til kunstkritikere lovpriser kreativiteten deres i kryptiske ordelag. Gjennom disse seriene – et klart utsagn om samtidskunsten, eller bedre, på markedets lastefullhet og forræderi – understreker Michals følgende budskap: ”Aldri forsøk å være kunstner. Bare gjør jobben din. Hvis verket er genuint, blir det kunst”.

Han har aldri manglet mot, bevisført via temaene han har tatt tak i gjennom karrieren. Med et essensielt språk takler han mystiske temaer og også andre, mer eksistensielle, slik som utforskningen på liv og død, men også på tid: ”Så fort jeg sier ”nå”, blir det ”da”. Han er også opptatt av å formidle og fortolke andre emner som ofte blir forbundet med den menneskelige tilstand i samfunnet: rasisme, kvinnefrigjøring, homoseksualitet og krig, blant andre.

Parallelt med hans personlige utforskninger, har Michals fortsatt med sitt kommersielle arbeid for magasiner som for eksempel Vogue, Esquire og Scientific American. Spesialiteten hans er portrettet, som også her utmerker seg ved en uforsonlig kreativitet. Han har fotografert mange høyt profilerte personer innen kulturfeltet og show business.

”Michals er en kunstner som stadig bryter sine egne grenser i jakten på nye uttrykksmåter. Han sprudler av energi og, langt inni 70-årene, fortsetter han å spytte ut uvanlige ideer (…). Hemmeligheten bak denne mannen liger kanskje i det faktum at han fremstår med gleden og lettheten til en ung gutt, men ser verden med en gammel vis manns fulle oppmerksomhet”, sier utstillingens kurator Enrica Viganó.

Utstillingen er produsert av ADMIRA, Milano.
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York - Magnus was burnt by Solange’s fiery mane - 2008
Magnus was burnt by Solange’s fiery mane - 2008
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York - There are things here not seen in this photograph - 1997
There are things here not seen in this photograph - 1997
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York - Andy Warhol - 1973
Andy Warhol - 1973
© Duane Michals, Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu