Firkantede byråkrater i Tromsø

Harald Harnang mener det er mange gode grunner til å besøke Tromsø i sommer. Firkantede byråkrater er en av dem.
Utstillingen ”Bureaucratics” viser byråkrater fra store deler av verden i sine respektive miljø. Fotografiene er kvadratiske: en visuell ramme rundt firkantede regler. Fotografen er nederlandsk og heter Jan Banning. Fra 2003 til 2007 reiste han med forfatteren Will Tinnemanns rundt i forskjellige land og dokumenterte byråkrater i sitt naturlige arbeidsmiljø.

I sommer vises utstillingen for første gang i Norden, og som en av de første utstillingssteder i verden, på Perspektivet Museum i Tromsø.

Bannings utstilling er svært etterspurt. Fotografen har fått forespørsel om å stille ut i fotogallerier over hele verden. En av grunnene til populariteten er nok at ”alle” har et forhold til byråkratiet. Men hovedgrunnen til suksessen er likevel Bannings interessante, morsomme og fortellende bilder. De er tatt uten forvarsel, rett på. Med andre ord slik vi ville møtt byråkraten, usminket og ærlig, bak sitt trygge skrivebord. Hvert bilde er en liten studie i landets lovgivning, kultur og – ikke minst – i byråkratens personlighet.
Fotograf og forfatter hadde fått godkjenning til fotografering, men de forsøkte å ikke varsle de som skulle intervjues og fotograferes før de entret kontoret. Takket være at bildene er tatt så å si rett etter at døra er åpnet, blir Bannings bilder ikke glansbilder men et stykke virkelighet.

Prosjektet ”Bureaucratics” ble til ved en tilfeldighet. Frilansfotografen Jan Banning skulle gjøre en jobb for et bistandsmagasin. Da han kom hjem med sine ”rett-på-bilder” i kvadratform ble han selv overrasket over den gode mottakelsen. Han bestemte seg derfor for å fortsette å fotografere byråkrater.

Han valgte land med stor omhu. Kina, India, Russland, USA, Frankrike. Og alle med sine særegenheter: Det mest folkerike landet, verdens største demokrati, en eks-supermakt og en supermakt, en demokratisk påvirkningsnasjon. Og så videre.
Det ble fotografering i åtte land i alt. Listen over ”byråkrat-kontorer” han har oppsøkt, er tilsvarende mye lengre. Det ble 250 portretter. Utstillingen viser et utvalg. En bok med samme navn ble utgitt i 2008.

Utstillingsåpning er fredag 8. mai kl. 19.00. Det blir innledning ved fotografen. Dagen etter holder Jan Banning foredrag om utstillingen kl 14.00.

Det er mange gode grunner til å besøke Nord-Norge og Tromsø i sommer: Midnattssol, gjestfrie mennesker, storkjefta skrythalser, en voldsom natur. Og Jan Banning på Perspektivet Museum i Tromsø. Rekkefølgen er tilfeldig. Velkommen nordover.

______________________________________

Åpningstider, se: www.perspektivet.no
Flere bilder: www.janbanning.nl
© Jan Banning/Laif - Yemen Bureau, 2006
Yemen Bureau, 2006
© Jan Banning/Laif
© Jan Banning/Laif - USA Bureau, 2007
USA Bureau, 2007
© Jan Banning/Laif
© Jan Banning/Laif - India Bureau, 2003
India Bureau, 2003
© Jan Banning/Laif

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu