Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Tom Martinsen: Fotografier 1980-2007

Fra onsdag denne uken henger et utvalg av billedproduksjonen til Tom Martinsen på kafé Celsius i Oslo. Tom Martinsen (1943 – 2007) var ansatt som fotograf i Dagbladet i over tretti år og er et av de mest kjente navnene innenfor norsk pressefotografi.
Toms bilder har påvirket flere generasjoner. Gjennom sitt virke som pressefotograf i Dagbladet dekket han alt som er mulig å dekke; fra krig, nød og mord til bryllup, sirkus og hoppsport. Han var profesjonell. Samtidig var han et søkende menneske på jakt etter erkjennelsens mysterier, slik kunstnere egentlig er.

Ikke mange norske fotografer var bedre kjent i fotohistorien enn Tom. Daglig studerte han fortidas fotografier, og med stor iver delte han sin kunnskap og gleder over fotografiske mesterverk i Dagbladets spalter. Hans formidling av fotohistorien er utført med den dypeste kjærlighet til fotokunsten og med skarp sans for de særegenheter som skiller den ene fotografen fra den andre. For fotografen Tom var kameraobjektivet et arbeidsredskap, men også en forlengelse av hans søkende jeg.

Han tok oss med til havet, til stein og strå. Han forsøkte å frariste naturen dens hemmeligheter og han fanget lyset gjennom gråtonene i sine sort/hvitt bilder.

Drømmen om Amerika stakk dypt i Toms fotokunst. Den ble avlet gjennom en glupende apetitt på amerikansk kultur, gjerne av det opprørske og undergravende slaget; beat- diktning, bebob-jazz, westernfilmer, noir- dramaer, indianerfortellinger, rock’n roll, hele spekteret av kulturuttrykk som på en eller annen måte passer til betegnelsen cool.

Priser:
Pressefotografenes Klubbs ærespris 2001
Pressefotografenes Klubbs utmerkelse «Snill Gutt» 2004 /05
Instutisjonens Fritt Ords Honnør i 2006 for sitt bidrag til folkeopplysning gjennom Dagbladets spalte «Øyeblikket».

Separatutstillinger:
Fotogalleriet, Oslo,
Elverum Kunstforening,
Preus Fotomuseum,
Tromsø Kunstforening,
Festivalutstiller Filmfestivalen Haugesund,
Lillehammer Kunstmuseum,
Kunstforeningen Verdens Ende,
Galleri Trafo Asker.

Han har deltatt på mange gruppeutstillinger og er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Moderna Muset i Stockholm, Bærum Kommune, Hennie Onstad Kunstsenter, Preus Museum.

Bøker:
Bok i forbindelse med utstilling i Lillehammer Kunstmuseum, utgitt på Labyrinth Press, 2003
«118 Øyeblikk, Norske reportasjefotografier, utvalgt og presentert av Tom Martinsen», Dinamo forlag, 2004.

Han har hatt undervisningsoppdrag i reportasjefotografi både på Sogn Videregående fotolinjen, Institutt for Journalistikk, Fredrikstad og Høyskolen for journalistikk, Oslo.
Levert omslag og illustrasjoner til en rekke diktsamlinger, romaner og plater.
Tom Martinsen - Månedammen
Månedammen
Tom Martinsen
Tom Martinsen - Vekta Afrika
Vekta Afrika
Tom Martinsen
Tom Martinsen -
Tom Martinsen
Kerala India

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu