En poet med kamera

Den berømte italienske fotografen Mario Giacomelli (1925-2000) kan sees på Atlas Gallery i London frem til 16. mai.
Er du i London i nær fremtid? Da kan det være verdt å ta en tur innom Atlas Gallery i Dorset Street. Der henger nemlig poeten med kamera, den berømte italienske fotografen Mario Giacomelli, på veggene. Giacomelli er av mange sett på som den mest kjente og originale italienske fotografen i forrige århundre. Kombinasjonen av eksperimentelle metoder blandet med rå avbildninger av subjektene resulterte i en personlig, leken og poetisk utforskning av den italienske regionen hvor han bodde.

- Foto er ikke vanskelig så lenge du har noe å si, er et berømt sitat fra Giacomelli. Ifølge pressemeldingen fra Atlas Gallery understreker dette sitatet fotografens avslappende forhold til de tekniske aspektene ved fotografering. Denne tilnærmingen er karakteristisk for Giacomelli. Han brydde seg også lite om den vanlige mørkeromspraksisen. Dette har resultert i fotografiske arbeider som er unike i stilen.

Atlas Gallery har valgt å stille ut bilder fra serien Puglia.

- Vi synes bildene i denne serien beskriver en nesten idealistisk fantasi om hvordan vi i dag ser for oss den italienske landsbyen. Et annet viktig aspekt med serien er at Giacomelli selv har gjort alt mørkeromsarbeidet, forteller Francesca Martinuzzi ved Atlas Gallery til foto.no.

Hele livet sitt jobbet Giacomelli som typograf og hadde sitt eget trykkeri. I helgene fotograferte han og kveldene tilbrakte han i mørkerommet hvor han jobbet med egne bilder. Fordi han så på seg selv som en poet med kamera mislikte han å prate om bildene sine ut i fra et teknisk synspunkt.

- Giacomelli så på fotografiene sine som emosjonelle arr, og kameraet sitt som et middel til å konfrontere sin frykt og transformere minner og følelser til noe fysisk. Flere av arbeidene hans er inspirert av dikt, noe han også skrev selv i tillegg til å male, forteller Francesca Martinuzzi

Gjennom sitt fotografiske virke vant Giacomelli en rekke priser. Internasjonal status fikk han blant annet gjennom utstillinger i Europa, USA og Japan. Hans fotografier er å finne i en rekke museer og private samlinger.

Utstillingen kan sees i Atlas Gallery i London frem til 16. mai.

Atlas Gallery:
http://www.atlasgallery.com/
Copyright Paolo Mengucci, 1997 - Mario Giacomelli in his studio 1997
Mario Giacomelli in his studio 1997
Copyright Paolo Mengucci, 1997
Mario Giacomelli - Puglia 1957
Puglia 1957
Mario Giacomelli
Copyright Rita Giacomelli, Archivio Mario Giacomelli - Sassoferrato
Mario Giacomelli - Puglia 1957
Puglia 1957
Mario Giacomelli
Copyright Rita Giacomelli, Archivio Mario Giacomelli - Sassoferrato

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu