Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Astronomisk utstilling

Onsdag 1. april kl. 20.00 åpner den største astronomiske fotoutstillingen i Norge noensinne.
Astronomiåret 2009 inviterer til den største astronomiske fotoutstillingen i Norge noensinne. Ute på Rådhusplassen i Oslo kan publikum i april, mai og juni nyte noen av vår tids flotteste astronomiske blinkskudd, både fra profesjonelle observatorier og erfarne amatørastronomer: Sola, Månen, planeter, måner, glitrende stjernehoper, majestetiske galakser, fargesprakende stjernetåker og stemningsfulle himmelpanoramaer.

Totalt inneholder utstillingen 42 bilder i kjempeformat, og alle ledsages av korte, forklarende tekster. "Slideshowet" i venstre spalte viser et utvalg av bildene.

Åpningsarrangement 1. april
Onsdag 1. april kl 20:00 holdes et åpningsarrangent på Rådhusplassen i Oslo. Fra scenen presenteres utstillingen, som har fått tittelen "Oppdag universet!", av et panel med kjente astronomer og inviterte gjester. Det vil dessuten være andre astronomer i utstillingsområdet som publikum kan stille spørsmål til eller få omvisninger av. Hvis det er klarvær vil det også være mulig å titte på stjernehimmelen gjennom en rekke amatørteleskoper.

Høyteknologi avslører himmelens vakreste skatter
Noen av bildene i utstillingen er tatt med milliarddyre teleskoper på fjerne fjelltopper eller i verdensrommet, mens andre er tatt med et vanlig speilreflekskamera og et standard objektiv. De fleste bildene i utstillingen er i naturlige farger, men det betyr ikke nødvendigvis at vi med egne øyne kan se objektene slik de framstår på bildene. Astronomenes kjempeteleskoper og følsomme kameraer samler millioner av ganger mer lys enn det menneskelige øye, og gir mye bedre farger og oppløsning. Med noen teleskoper kan vi dessuten se utenfor den synlige delen av lysspekteret. Bilder tatt i f.eks. infrarødt lys eller røntgen må således representeres med kunstige farger.

Astronomenes jobb består ikke av å ta pene bilder av himmelobjektene, men i enkelte prosjekter kan dataene brukes til å lage flotte fargebilder. Noen av motivene i utstillingen vil alle kjenne igjen, mens andre bilder minner mer om fantasitegninger eller kunstmalerier. Ta turen til Rådhusplassen og la deg fascinere av den fantastisk vakre stjernehimmelen – den tilhører oss alle og det er opp til deg å oppdage den!

Avstander i universet
Universet er ufattelig stort. Avstanden fra Sola til den ytterste planeten, Neptun, er 4,5 milliarder kilometer. Vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, er 38 000 000 000 000 kilometer unna oss! For å beskrive disse enorme avstandene bruker astronomene lysår som måleenhet. Lysets hastighet er 300 000 kilometer per sekund, og et lysår er den avstanden lys tilbakelegger i løpet av et helt år. Det tilsvarer ca. 9 460 000 000 000 kilometer. I utstillingen brukes lysår som avstandsmål for å gi et inntrykk av hvor langt unna de ulike objektene befinner seg.

Fakta om utstillingen
Tittel: Oppdag universet!
Sted: Rådhusplassen (vestsiden) i Oslo
Tidsrom: 1. april til 30. juni 2009, døgnet rundt
Format: 150 x 150 cm, 42 bilder i alt
Pris: gratis
Arrangør: Astronomiåret 2009 i Norge
Ansvarlige: Andreas O. Jaunsen (UiO), Jan-Erik Ovaldsen (UiO) og Marianne Moen (Norsk Romsenter)

Mer info/Astronomi 2009:
http://www.astronomi2009.no/index.php?option=com_content&...;Itemid=85
NOAO -
NOAO
En såkalt kometglobul ser ut til å spise en fjern galakse
NASA og ESA - Ørnetåkens fødestue
Ørnetåkens fødestue
NASA og ESA
Wally Pacholka - Melkeveipanorama fra Mauna Kea-observatoriet på Hawaii
Melkeveipanorama fra Mauna Kea-observatoriet på Hawaii
Wally Pacholka

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu