”Anna – min amerikanske bestemor”

Fotograf Nina Korhonens utstilling er historien om hennes bestemor Anna som emigrerte til USA i 1959 og som bodde der til sin død i 1999. Bildene ser du i Perspektivet Museum i Tromsø.
Våren 1959 realiserte 40 år gamle Anna sin ungdoms drøm etter at hun ble arbeidsledig i tekstilfabrikken hun hadde jobbet i. Nå ville hun følge i fotsporene til sin tante til ”det forgjettede land”: Med noen få dollar og høyst begrensede engelsk-språk-kunnskaper, dro hun fra Finland til USA. Meningen var at hennes mann Kalle og deres datter Lilli skulle komme etter og bosette der. Men slik ble det ikke. Datteren, Lilli, møtte kjærligheten, og han ville ikke emigrere. Kalle hadde vært sjømann hele sitt liv, og fant nå ut at han ville gå i land og bli i Finland.

En gave fra sin mann
Anna sa mange ganger: ”At jeg faktisk dro til Amerika, var en gave fra Kalle”. ”Min kjære”, hadde han sagt, ”nå er det din tur til å oppleve verden”. Anna fikk jobb som kokke hos en rik familie på Manhattan. Hun elsket New York, og bosatte seg i Finntown, Brooklyn, og senere i Lake Worth, Florida. Anna dro til Finland hver sommer, og Kalle fløy til New York hver vinter. I mellomtiden skrev de brev til hverandre. Til alle undrende familiemedlemmer sa Anna alltid: ”Kjærligheten kjenner ingen grenser”.

Fotoprosjekt
Da Kalle døde i Finland i 1985, fant Nina Korhonen gamle fargebilder fra turene som Anna og Kalle hadde hatt sammen i USA. Inspirert av disse bildene og Annas livshistorie, bestemte Nina seg for å fotografere ”sin amerikanske bestemor”. Nina Korhonen besøkte sin bestemor regelmessig de siste syv årene av Annas liv. Hun var der to-tre uker hver gang, og dokumenterte livet til sin bestemor på en utilslørt og ærlig måte. Uten falsk beskjedenhet poserer den gamle damen med stor ærlighet. Hun viser en sjenerøs livsappetitt og livsglede, selv i en alder av 80.

Beste fotobok
Nina Korhonen er født i 1961 i Tampere i Finland. Hun har de siste vel 25 årene bodd i Sverige. I 2004 vant hun prisen ”Beste svenske fotobok” for ”Anna, Amerikan mummu”. Nina er medlem av bildebyrået Mira/Nordicphotos.

Sted: Tromsø, Perspektivet Museum
Start: 28. mars
Slutt: 3. mai
Alle dager åpent 11-17 (mandager stengt)
Gratis adgang.

© Nina Korhonen  -
© Nina Korhonen
© Nina Korhonen  -
© Nina Korhonen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu