Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Det annet kjønn

I årets første separatutstilling på Fotogalleriet presenterer Katja Høst prosjektet Det annet kjønn. Tittelen på utstillingen er hentet fra feministen Simone de Beauvoirs klassiske essay ved samme navn, men i Høsts arbeid er det mannen som utsettes for et undersøkende og humoristisk blikk.
Kvinnefrigjøringen har gjort kvinnen mer bevisst sin egen rolle, men spørsmålet er om kvinnen er like bevisst mannsrollen, den mannsrollen hun definerer gjennom egne valg av partner f.eks. Kvinnen har mao definisjonsmakt over mannsrollen, men hvordan arter denne definisjonsmakten seg i praksis?

Med utgangspunkt i egen erfaringshorisont kombinerer Høst vitenskapelige teorier med massemedias fremstillinger av kjønnsroller, samt en rekke kvinnelige synspunkter på kjønnsrolleproblematikken. Disse krysningspunktene møter hverandre i en installasjon med syv videoarbeider som belyser ulike problemstillinger knyttet til mannen som kjønnet.

I Hangman opplever vi hvordan mannen er den første til å bli "hengt" som stereotyp når kvinnen skal svare på hans vegne, så vel som på sine egne. Videre presenterer Instructual Interviews I og II en rekke kvinners tanker omkring mannen. Disse er presentert som lydspor og klippet sammen med amerikanske opplysningsfilmer fra 50-tallet (kalt Instructional Films) som promoterte datidens konforme verdier og rollemønstre.

Arbeidene i utstillingen har én klar tese: kvinnen har definisjonsmakt. Det som forblir uavklart og som dermed åpner for diskusjon er hvordan denne makten blir forvaltet.

Katja Høst (1972) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, Institutt for fotografi. I tillegg har hun studert idéhistorie og psykologi ved Universitetet i Oslo. Høst har hatt soloutstillinger ved Articule, Montréal og Gallery 44, Toronto, samt gjorde hun utstillingen OPERAEN på Oslo S og Kristian Frederiks Plass i forbindelse med åpningen av Operaen i Bjørvika. I tillegg har hun deltatt på institusjonelle gruppeutstillinger blant annet ved Kunstnernes Hus, UKS, Nasjonalmuseet og Preus Museum i Norge, samt apexart, New York, Observatoire IV og Musee Just Pour Rire i Montréal. Høst, som bor og arbeider i Oslo, gjør sin neste soloutstilling ved NNKS (Nordnorsk Kunstnersenter) senere i år.
 - video still fra Katja Høst, IC/OOC, DVD Pal, 5 min, 2009
video still fra Katja Høst, IC/OOC, DVD Pal, 5 min, 2009
 - video still fra Instructional Interview I, DVD Pal, 10 min, 2009
video still fra Instructional Interview I, DVD Pal, 10 min, 2009
 - video still fra Katja Høst, Det annet kjønn, DVD Pal, 15 min, 2009
video still fra Katja Høst, Det annet kjønn, DVD Pal, 15 min, 2009

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu