Fujifilm X100VI har alt vi ønsket oss

Endelig kommer det en ny versjon av det populære kompaktkameraet fra Fujifilm. Det ser ut som de har lyttet til brukerne denne gangen også.
OK, ikke alt, da. Men det aller meste.

Fujifilm X100V har vært vanskelig å få tak i i ganske lang tid nå. Fujifilm sier at det er fordi etterspørselen er så stor. Det har virket som nesten ingen har blitt produsert, men når vi ser på salgstallene våre for 2022, er det tydelig at vi får fått kameraer, bare ikke så fort som vi skulle ønske.

Likevel har Fujifilm funnet ut at det er på tide å lansere en ny modell, og det er vi helt enige i. De har tross alt utviklet en del nye komponenter som burde finnes i en X100.

Uttales X100 – Seks.
Navnet har vært en diskusjon lenge. De tidligere modellene hadde en bokstav etter nummeret på engelsk (S for second, T for Third, F for forurth osv). Med 5 versjon ble det vanskeligere, da Fifth begynner på samme bokstav som Fourth. Derfor ble det romertall V i stedet. Det har de nå videreført, så Det uttales ikke X Hundre vi, men X Hundre Seks.

Vi kjenner naturligvis igjen kameraet med en gang. Her er det ingen revolusjonerende endringer på design, og det ønsker vi jo heller ikke. Objektivet er det samme, søkeren er den samme, kamerahuset er i all hovedsak det samme, og det er også skjerm og plassering av knapper og hjul.

På innsiden har X100VI fått det vi ba om, nemlig den nye 40 megapiksler X-Trans-brikken, X-Trans 5 prosessor og en 6-trinns bildestabilisator. Den nye prosessoren gir en helt annen autofokus enn vi har sett tidligere – den bruker samme algoritmer som GFX100 II, og gir en glimrende motivgjenkjenning og følgefokus. Tar du video, kan du nå trykke på skjermen og kameraet identifiserer objektet du peker på og kan følge det. Video kan tas opp i 6,2K/30P eller 4K/60P 4:2:2, 10-bit.

Det kommer støtte for den nye filmsimuleringen, Reala ACE, og det er nå totalt 20 ulike filmsimuleringer å velge blant, både for foto og video.

Endelig med bildestabilisator
Endelig har X100 fått bildestabilisator. Det har tatt sin tid, og grunnen er nok både plassen det tar, og etterspørselen. Nå var begge deler på plass, så da får vi det også. Stabilisatoren tar fortsatt litt plass. På grunn av det har de måttet flytte bildebrikka et par millimeter lenger fram. Dermed stikker objektivet også et par millimeter lenger ut, men det er så lite, at du må vite det, eller sammenlikne for å legge merke til det. Stabilisatoren skal kunne kompensere for inntil 6 trinn.

Siden kameraet i all hovedsak er det samme som før, og kan du også bruke det samme tilbehøret som før.
For å holde størrelsen nede, bruker kameraet fortsatt det samme batteriet som tidligere, W126S, og ikke det nyere, større W235. Det skal gi 450 bilder pr. lading ved bruk av optisk søker.
Du kan også bruke settet for værbeskyttelse, tele- og vidvinkelkonverter og de aller fleste etuier som passet til X100V.

X100 har vært en formidabel suksess for Fujifilm, og et enormt populært kamera i over 13 år. Det retter seg mot gatefotografer og alle som vil ha et kamera du kan ha i jakkelomma, som gir topp kvalitet. Retrodesignen har vært appellerende til svært mange, og det er ikke rent få som har eid alle modellene i serien.


Hvorfor 40 megapiksler
40 megapiksler er mye på en APS-C bildebrikke, og i de fleste tilfeller trenger du kanskje ikke halvparten av dem en gang, men i et kamera som dette, er det viktigere enn i mange andre. Objektivet er et fast 23mm f/2. Du har ingen zoom. Riktignok kan du sette på en teleforsats (og vidvinkelforsats), men du har likevel ikke den fleksibiliteten et zoomobjektiv gir. Tar du gatefoto, kan en situasjon oppstå plutselig, og du har ikke alltid de beste mulighetene til å komponere bildet nøyaktig.

Med 40 megapiksler har du store muligheter til å beskjære bildet i etterkant, enten for å få den komposisjonen du ønsker, eller for å få det beskjæringen du ønsker.

X100VI kommer i svart og i sølv, og har en veiledende pris på 19 999 kroner. Levering starter allerede i begynnelsen av mars.

Link til produktene i nettbutikken
FujiFilm X100 IV Sort

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu